Idén ünnepli 60. jubileumi évfordulóját a Törekvés Táncegyüttes

2022.01.25

2022. május 07-én jubileumi műsort ad elő a Törekvés Táncegyüttes megalakulásának 60. évfordulója alkalmából

A X. kerületben lévő Törekvés Művelődési Központban a MÁV Északi Jármű javítóban dolgozó, néptánc iránt érdeklődő fiatalok egy csoportja már az 1950-es években elkezdte tanulni és gyakorolni a néptáncot. E néptánc csoportból alakult 1961-ben a Törekvés Táncegyüttes, Várhelyi Lajos vezetésével. 1963-tól a magas színvonalú szakmai munka a két Manninger fivér, György és Miklós vezetésével folyt, és a koreográfiák egy részét is ők készítették. Az együttes mellett 12 tagú népi zenekar működött. Berki László és Banyák Nándor, majd Kovács Jenő prímás vezetésével. A későbbiekben Zsiga Alajos prímás vezette a főállású zenekart, 1991-től Oláh Jenő, a Magyar Állami Népi Együttes prímása kísérte a műsorokat és turnékat alkalmi zenekarával.

Manninger Miklós a Törekvésben végzett munkásságának elismerését kitüntetései is jelzik: Szocialista Kultúra, Miniszteri dicsérő oklevél, Kiváló Népművelő, MSZOSZ Művészeti díj, majd a későbbiekben Budapestért díj, Nívódíj, Kiváló Népművelő, MSZOSZ Művészeti Díj (1996), Ehrennadel in Gold für das Ungarndeutschtum - Arany Dísztű a Magyarországi Németekért (2003), Soroksárért Érdemérem, Kőbányáért díj, Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje (2010), Soroksár Nemzetiségi Díja (2013), Német Nemzetiségi Díj Solymár (2013). Az együttes balettmestere 1972-től Kührnerné Kovács Kati, zongora korrepetitor Nádasdiné Mach Judit volt. Vizi Tibor és Vizi Eszter az utánpótlás képzésében voltak a segítségükre. Munkásságuk látványos eredményét mutatja a sok-sok elnyert fesztivál és koreográfiai díj, itthon és külföldön egyaránt.

1967-ben Szegeden az Országos Szakszervezetei Folklór Fesztiválon szerepelt először óriási sikerrel a Törekvés Táncegyüttes. 1968-ban egy ország ismerte meg őket a "Ki mit tud?" televíziós közvetítésének köszönhetően, ahol Manninger Miklós legényes koreográfiájával I. helyezést értek el, a Jónás Mátyás vendégprímás vezette zenekarral. Az I. helyezés díja volt a 20 napos nyaralás a Szovjetunióban, 20 táncos részére.

1972-től az FMH Folklór Centrum előadásainak állandó szereplői voltak nagysikerű műsorukkal a megalakulás óta. Az 1980-as évek végén az MTV Szép magyar tánc sorozatának keretén belül 4 koreográfia a Báb-tánc, a Vasvári verbunk, a Madocsai táncok és a Bagi verbunk és friss került felvételre és bemutatásra.

Az együttes 1983-ban a franciaországi Remiremonti Fesztivál fődíját nyerte el, 1988-ban pedig Koós György rendező készített Tour de dance címmel tv-filmet az együttes franciaországi turnéjáról, mely nagy sikerrel futott a magyar televízióban. A Törekvés Táncegyüttes háromszor nyert Arany minősítést Szegeden, háromszor nyerte el a Népművelési Intézet Kiváló Együttes címét.

Az együttes a megalakulásuk emlékére jubileumi műsorokat rendezett:

- 1966-ban az 5 éves évfordulót a Törekvés Művelődési Központban ünnepelte,

- 1971-ben a 10 éves jubileumi műsort a József Attila Színházban,

- 1981- ben a 20. évfordulót a Pataky Művelődési Központban,

- 1986-ban a 25 éves jubileumot a Budai Vigadóban,

- a 30. jubileum gálaműsort már a Törekvés színháztermében ünnepelhették.

- A "40 év táncaiból" című jubileumi műsor a Törekvés Táncegyüttes 40 éves jubileumára készült, 2002-ben az Új Színházban került bemutatásra, melyen minden csoport fellépett.

- 2007-ben a 45 éves és 2011-ben az 50 éves jubileumi műsort már a Művészetek Palotájában mutathatták be.

- végül az 55. jubileumot a Művészetek Palotájában ünnepelték 2018-ban.

Az együttes nemcsak országos hírnévre tett szert vezetése alatt, hanem külföldön is nagy sikereket ért el. Bejárták szinte egész Európát. Előadásaikon keresztül Európa szerte bemutatták a magyar néptánc kultúrát, így felkeltve a külföldiek érdeklődését Magyarország iránt.

Manninger Miklós művészeti vezetőként és koreográfusként az együttes szíve lelke volt, hiszen több, mint 50 évig vezette és tanította szinte a legfiatalabbaktól a legidősebbekig a tánc szeretetére a csoportokat. 2000-ben az alapító tagokból létrehozta a Hagyományőrző Tánccsoportot is, amely csoport az emlékére felvette a Manninger Miklós Hagyományőrző Tánccsoport nevet. Felsorolni lehetetlen a Törekvés Táncegyüttes számtalan hazai és külföldi szereplését, turnéik sokasága is bizonyítja, hogy a magyar kultúra, a magyar folklór méltó nagykövetei.