Az Alapítvány

Az Alapítványt Manninger Miklós Nívódíjjal és a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjével kitüntetett belföldön és külföldön egyaránt elismert koreográfus és Manninger György koreográfus hagyatékának kezelésére, szerzői jogi védelmére, összegyűjtésére, táncleírásos dokumentálására, a magyar- és német nemzetiségi néptánc területén elért eredményeiknek megőrzésére, bemutatására, művészeti és szellemi hagyatékuk ápolására hoztuk létre.

Fontos számunkra, hogy az alkotásaikon, és azok megőrzésén keresztül a magyar és a magyarországi német nemzetiség kulturális értékeit, hagyományait ápoljuk, megóvjuk, továbbá a magyar és a magyarországi német nemzetiségi identitás tudatot megőrizzük. 

Napjainkban a Manninger testvérek  koreográfiáit országosan számos táncegyüttes, német nemzetiségi iskola, óvoda használja, oktatja és örökíti át a következő generációra. Célunk, hogy a hagyaték a nemzeti értéktár része legyen.


CSAPATUNK

Ismerd meg tagjainkat


Marton Áron

A Kuratórium tagja

Manninger Miklósné

Az Alapítvány megalapítója

Dr. Gálboryné Manninger Zsuzsanna

A Kuratórium Elnöke

Horányiné Vatamány Katalin

A Kuratórium tagja


Bánfi Bernadett

A Kuratórium tagja

Bánfi Mihály

A Kuratórium tagja


Hogyan dolgozunk?

Pályázatok, támogatások


Folyamatosan keressük a pályázati lehetőségeket, hiszen az Alapítvány gazdasági tevékenységet nem folytathat. Így csakis magánadományokból és pályázati támogatásokból tudunk működni. Az elmúlt évek során több pályázaton is sikerrel vettünk részt, melyek segítségével és támogatóink segítségével létrejöhetett több rendezvény, létrehoztunk egy Alapítványi díjat, Emlékkövet állíttattunk, továbbá a koreográfiai és dokumentációs gyűjtéseinkkel bővítjük az Alapítvány archívum tárát, hiszen csak így tudjuk a koreográfiák dokumentálását is megvalósítani.

Hagyaték feldolgozása

lépésről lépésre

2015 óta kutatjuk a régi, még fellelhető dokumentumokat (újságcikkeket, műsorlapokat, meghívókat, stb.), digitalizáljuk a koreográfiákról készült archív felvételeket, interjúkat készítünk a tánccsoportok még élő alapító tagjaival, korábbi táncosokkal, pályatársakkal, kutatjuk a koreográfiákat, illetve szakemberek segítségével feldolgozzuk és dokumentáljuk, videó felvételekkel rögzítjük azokat. (A dokumentálás Lábán-kinetográfiai lejegyzéssel, szövegesen, térrajzokkal kiegészítve, a koreográfiához tartozó zeneművek lekottázásával, és DVD melléklettel történik.)

Szerzői jogi védelem

Az Alapítvány egyik legfontosabb célja a koreográfiák felkutatásán és dokumentálásán túl, a koreográfiák szerzői jogi védelme. Ennek érdekében kérünk minden tánccsoportot, táncegyüttest, akik Manninger Miklós koreográfiákat használnak, hogy vegyék fel a kapcsolatot az Alapítvánnyal. Ezáltal tudjuk támogatni és segíteni abban a közösségeket, hogy a koreográfiák eredeti módon legyenek megőrizhetőek, felhasználásuk nyomon követhető legyen és a nagyközönség megfelelő formában ismerhesse meg azokat.

Segítsd ezzel is munkánkat! Köszönjük!

Amire büszkék vagyunk


- "Fogjuk meg egymás kezét!" néptánc fesztivál sorozat elindítása

- Tabló kiállítás létrehozása és a kiállítási anyag folyamatos bővítése

- "Legendás koreográfiák lépésről lépésre" c. gyűjtemény létrehozása

- Emlékkő állítása


Adataink

Civil szervezet: Manninger Miklós Táncművészeti Alapítvány - Közhasznú Alapítvány
Nyilvántartási szám: 01-01-0012062
Székhely és levelezési cím: H-1012 Budapest, Mikó u. 1.
Adószám: 18651058-1-41
Statisztikai számjel: 18651058-9499-569-01
Főtevékenységi kör: 9499 - Máshova nem sorolt egyéb közösségi, társadalmi tevékenység
Bankszámla szám: 10300002-10637025-49020012