Várkonyi Lenke és Várkonyi Károly - a Törekvés Táncegyüttes alapító tagjai

2022.07.14

A Várkonyi házaspár központi szerepet játszott a Törekvés Táncegyüttesben, hozzájárulva Kőbánya kulturális életének színesítéséhez és kiemelkedő szakmai színvonalon történő műveléséhez. 

Nem csak az alapító tagjai az 1961-től mai napig működő táncegyüttesnek, és később a Manninger Miklós Hagyományőrző Tánc Csoportnak, hanem ezáltal a mozgató rúgói is az amatőr táncmozgalomnak a X. kerületben. Az elmúlt 60 év során végig fontosnak tartották és aktívan dolgoztak a "Töris" közösség összetartásán, a csapatszellem megerősítésén, a népi kultúra életben tartásán, a hagyományok megőrzésén. Ezalatt a 60 év alatt életvidáman, szeretettel és legfőképpen szerényen, mindig is az együttes és a közösség érdekeit, a közös céljaikat tartották szem előtt.

Fontos kiemelni Lenke emberfeletti munkával létrehozott ruhatárának elkészítését! Nagymértékben hozzájárultak ahhoz, hogy a járványhelyzet alatt a többi idős tánctagot aktívan tartsák, és évek óta a közösséget nem csak a táncpróbákon való részvétellel, hanem az azon kívüli rendszeres programokkal - többek között a házukban tartott vendégül látással is önzetlenül segítették. Sajnos az elmúlt években a csoport tagjainak száma csökkent, de a közösség magában hordozza azok lelkét is, akik már nem lehetnek velünk.

Nemcsak a Manninger testvérek koreográfiáinak tudói, őrzői, hanem mindig igyekeznek az együttes életében a régi, ma már nem használt táncok felelevenítésével, betanításával segíteni a csoport munkáját és színesíteni a repertoárt. Az elmúlt években néhány olyan táncot vettek elő emlékezetből, amit minimum 50 évvel ezelőtt használtak a Törekvés Táncegyüttesben. Ha ezt a hagyományőrző munkát nem segítenék, akkor ezek a koreográfiák örökre elvesznének a Manninger testvérek hagyatékából!

Nem csak a fentiekben felsorolt hagyományőrzésben, közösség összetartásában, a tánckar ruhatárának létrehozásában és gondozásában veszik ki részüket az együttes életében, hanem igen fontos adatközlői az elmúlt 60 évnek. Olyan emlékekkel rendelkeznek az első, második és harmadik generációs magyarországi táncmozgalmat képviselő koreográfusokról, együttesekről, neves táncművészekről, illetve komoly gyűjteménnyel, köztük - fényképekkel, műsorlapokkal, újságokkal és egyéb kordokumentumokkal -, mellyel hozzájárulnak az együttes elmúlt 60 évének megőrzéséhez, kutathatóságához is. Ezzel is nagymértékben segítitek Manninger Miklós és Manninger György életének, munkásságának és hagyatékának feldolgozását, mely igen fontos része Kőbánya kulturális kincsének, és akik messzire repítették Kőbánya hírét kulturális, hagyományőrzés és a néptánc vonatkozásában világszerte.

Nem csak összetartó erőként vannak jelen a táncegyüttes életében, hanem életükkel és a táncegyüttesben végzett munkájukkal példaként állnak a fiatal generáció előtt, ezzel is öregbítve jó hírét az együttesnek és megóvva a magyar néptánc hagyományait.